Moederdag bij Bloemenhuis Duivenvoorden

Enkele weken voor Moederdag plaatsen wij diverse speciale moederdagboeketten in de online bloemenwinkel. Wilt u andere bloemen bestellen? Neus dan door de rest van het assortiment; er is volop keuze! Wij bezorgen voor u het bestelde bloemetje graag persoonlijk af bij uw moeder, oma of andere persoon die voor u een moederlijke rol vervult!

Moederdag

In Nederland vieren we elke tweede zondag van mei Moederdag. Voor de meeste Nederlanders is het een dag waarop zij hun moeder verwennen. Kleine kinderen maken zelf een cadeautje op school, de oudere kinderen kopen een klein presentje van hun zakgeld en veel volwassenen bezoeken hun moeder. Vaak wordt dan een bos bloemen gegeven. Hoe is Moederdag ontstaan en hoe is het gebruik van bloemen geven ontstaan?
Er zijn verschillende lezingen waar we u graag over vertellen…

Bloemen belangrijk met Moederdag

Bloemen waren altijd al belangrijk op Moederdag. De vrouw die Moederdag groot maakte, Anna Marie Jarvis (zie Overgewaaid vanuit de USA), betrok bloemen vanaf het begin bij Moederdag. Anna Marie gaf namelijk anjers weg aan moeders die de kerkdiensten van haar vader bijwoonden. Daarnaast zorgde zij ervoor dat er bloemen werden gelegd bij de graven van overleden moeders. In eerste instantie was Moederdag dus bedoeld voor levende en overleden moeders! De kerkelijke kant van Moederdag verdween geleidelijk. Zo werd Moederdag een dag waarop families de kans aangrijpen om moeders te ‘eren’. Moeders krijgen als dank voor hun mama-zijn een dag ‘vrijaf’ en worden verwend door man en kinderen. En hoe kunt u mama nu beter bedanken dan met een grote bos bloemen?

Geschiedenis van Moederdag

Sinds 1925 bestaat in Nederland de traditie van Moederdag op de tweede zondag in mei. Moederdag wordt echter niet in elk land op dezelfde dag gevierd. In de meeste landen wordt Moederdag in maart, april of mei gevierd. Soms wordt Moederdag zelfs binnen één land op verschillende momenten gevierd. Belgen bijvoorbeeld vieren Moederdag net als Nederlanders op de tweede zondag in mei, maar in de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag op 15 augustus gevierd. Dat is de Onze-lieve-vrouwe-Hemelvaart.

Stamt Moederdag uit de oudheid?

Waarschijnlijk stamt Moederdag inderdaad uit de oudheid. Meerdere bronnen vermelden namelijk dat in het oude Griekenland een formele moedercultus was. Er waren ceremonies voor Cybyle of Rhea. Zij was de grote moeder der goden. Deze moedercultus vond overal in Klein-Azie plaats op de 15e dag van maart. Deze dag kan de eerste variant van Moederdag geweest zijn.

Religieuze achtergrond Moederdag

Dat Moederdag een religieuze achtergrond heeft, is erg waarschijnlijk Een bekend feit is bijvoorbeeld dat de Katholieke kerk al eeuwenlang de moeder van Jezus vereert, Maria. Mogelijk komt Moederdag daar vandaan. Daarnaast is bekend dat in de zeventiende eeuw in het Verenigd Koninkrijk een christelijke feestdag ontstond: Mothering Sunday. Die vond plaats op de vierde zondag in de vastentijd, de aanloopperiode naar Pasen. Deze Moeder Zondag was de dag in het jaar dat jonge bedienden naar hun moeder mochten. Dat was een feestdag, want bedienden woonden in die tijd bij de mensen voor wie ze werkten..

Overgewaaid vanuit de USA

Uiteindelijk is Moederdag overgewaaid vanuit de USA. In de Verenigde Staten is op twee momenten het initiatief voor Moederdag genomen. Rechter Julia Ward Howe was de eerste. Zij hield campagne voor Moederdag, maar dit sloeg niet erg aan. In 1907 nam Anna Marie Jarvis, dochter van een predikant, het stokje over. Ze nam het initiatief voor Moederdag om haar moeder te eren die veel ontwikkelingswerk in haar directe omgeving had gedaan. Ook wilde Anna Marie het idee van ‘goed doen voor anderen’ levend houden. Zij organiseerde Moederdag op de zondag na het overlijden van haar moeder; de tweede zondag in mei. Dit keer sloeg het idee van een Moederdag aan. Anna Marie Jarvis kreeg het zelfs voor elkaar dat de president van de USA, Woodrow Wilson, in 1914 een officiële nationale feestdag ‘Mother’s Day’ maakte van de tweede zondag in mei. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd Moederdag pas in de jaren twintig bekend in Europa.